Politieagenten staan voor het ROC in Leiden.
Politieagenten staan voor het ROC in Leiden. © ANP

Oud-leerling aangehouden voor dreigement schietpartij

De politie heeft een verdachte aangehouden in verband met de dreiging met een schietpartij op een Leidse school. Dat bevestigt de politie.

In verband met het onderzoek wil de politie nog geen details geven over de aanhouding. De rol van de verdachte is nog niet duidelijk. 'Het kan ook zijn dat hij het gewoon niet is', aldus een woordvoerster. Het gaat om een oud-leerling van The British School in Voorschoten.

De directie van The British School laat in een verklaring weten dat de verdachte in oktober 2011 van school is gestuurd na wangedrag. Hij was daarom al meer dan een jaar niet daar op school geweest. The British school heeft vestigingen in Den Haag en Voorschoten.

Ongeveer twintig middelbare scholen in Leiden bleven vandaag dicht.  De politie sloeg groot alarm na een dreiging op internet van een mogelijke schoolshooting op korte termijn. Omdat het onduidelijk was welke school het doelwit zou zijn, werd besloten om alle mbo- en middelbare scholen tijdelijk te sluiten.

FBI
De tip over de dreiging van een schietpartij op een school in Leiden kwam van de politie uit Zürich. Die tipte daarna de Nederlandse politie. Omdat het bericht op een Amerikaanse site is geplaatst, is er ook contact geweest met de Amerikaanse federale recherche FBI. Dat zei burgemeester Henri Lenferink maandag tegen de NOS.

Het gaat om dit bericht op het bulletin board 4chan, opgesteld in het Engels. De schrijver kondigt aan zijn Nederlandse leraar dood te schieten, 'en zo veel leerlingen als ik kan'. De anonieme afzender kondigt aan een briefje op zak te zullen dragen als bewijs. Naast de boodschap staat een afbeelding van het wapen dat hij zegt te zullen gebruiken, een Colt Defender. De tekst is inmiddels vewijderd.

De letterlijke Engelse tekst luidde:
Tomorrow, I will shoot my Dutch teacher, and as many students as I can. It will be on the news tomorrow. It's a school in a dutch city called Leiden, and for more proof, I will be using a 9mm Colt Defender. I will be carrying a note with me when I go into the school which will explain why I did it. If the message of the note will not be published, a friend of mine with post it here on 4chan a day later. Oh, and I'm using a proxy, the police is not gonna find me before tomorrow.

Afzender
'We zijn de hele dag bezig geweest, maar we hebben de afzender nog niet kunnen achterhalen', zei politiewoordvoerder Wim Hoonhout gisteravond. Evenmin is duidelijk om welke school voor middelbaar of beroepsonderwijs het gaat. Daarom hebben burgemeester Lenferink, politie en het openbaar ministerie gisteravond besloten alle Leidse scholen uit voorzorg dicht te houden.

'Het is een enorm dilemma, maar het kan niet anders', aldus Hoonhout. 'Met de informatie die we nu hebben, is dat de enige oplossing.'

Duizenden leerlingen
Leerlingen en ouders worden 'via de eigen informatiekanalen' op de hoogte gehouden. De maatregel treft tientallen scholen en duizenden leerlingen, meldde het OM. Hoelang de scholen dicht blijven is nog onduidelijk.

Het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest is vandaag ook gesloten in verband met de dreiging. Het is nog niet duidelijk waarom de school zijn deuren heeft gesloten. Oegstgeest is een buurgemeente van Leiden.

De basisscholen in Leiden zijn ook leger dan normaal gesproken. Basisscholen zijn vandaag in Leiden extra attent. Zo kiezen sommige scholen ervoor om de kinderen binnen te houden en ook wordt er extra gesurveilleerd.

Nieuw overleg
De bestuurders van de middelbare scholen komen in de loop van de dag weer bijeen. Dan nemen zij een besluit of de scholen dinsdag opnieuw dicht blijven of dat ze weer open kunnen. Veel zal afhangen van het verloop van het onderzoek naar de dreiging, zei Lenferink.

De politie was vanochtend al vroeg aanwezig op middelbare scholen in Leiden. Bij het Driestar College en het Da Vinci College stonden kort voor 7 uur al agenten voor de deur. Bij elke school in Leiden staat vandaag politie. De scholen zijn zelf verantwoordelijk voor het informeren van leerlingen en leerkrachten over de sluiting, zei Lenferink. Het gaat om tientallen scholen met duizenden leerlingen.

4chan
Het is niet de eerste keer dat een Nederlander dreigementen uit op 4chan. In maart 2009 dreigde een 18-jarige man uit Rijsbergen op die site met een schietpartij op een school in Breda. De politie achterhaalde de jongeman. Hij legde na zijn arrestatie spontaan een bekentenis af en sprak van een grap.

In 2009 ontdekte EenVandaag het bericht op het Amerikaanse internetforum en alarmeerde de politie. Met hulp van de FBI en de provider werd ontdekt dat het bericht afkomstig was van een Nederlander en werd het internetadres achterhaald.

Burgemeester Lenferink vertelt over de dreiging van een schietpartij in zijn stad Leiden.