Gemeentehuis Groningen.
Gemeentehuis Groningen. © ANP

'Grote gemeenten hebben te weinig reserves'

De helft van de grote gemeenten heeft te weinig geld om risico's op te vangen. De financiële reserves van deze tien gemeenten liggen onder het minimum. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van eigen onderzoek onder de 20 grootste gemeenten van Nederland.

Enschede en Groningen scoren in het onderzoek van de krant het slechtst. Tegenover de risico's die ze lopen hebben ze nog niet de helft aan reserves. De Arnhemse wethouder Martijn Leisink (D66) zegt in de krant dat zijn gemeente bij elke financiële tegenvaller moet ingrijpen in de lopende begroting. 'Dat is een zorgelijke en kwetsbare situatie', aldus de wethouder.

Ook Breda heeft te weinig reserves, blijkt uit de cijfers. Volgens wethouder Saskia Boelema is de kritieke grens in zicht. 'Onderhoud is een van de weinige posten waar we nog kunnen korten. Het betekent dat er meer onkruid in wijken zal komen. De gemeente maakt sportkantines niet langer schoon. We accepteren dat het wegdek gaat verslechteren'.

'Veel zorgen'
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten zich te herkennen in het artikel. 'Alle gemeenten hebben zeer veel zorgen over hun financiën', aldus een woordvoerder. De vereniging vreest dat het vrijdag door het kabinet aangekondigde bezuinigingspakket gevolgen zal hebben voor de gemeentelijke spaarpotten. Dit vanwege de 'trap op, trap af-systematiek': het gemeentefonds groeit of krimpt altijd net zoveel als de netto rijksuitgaven.

'De bezuinigingen op de taken die het kabinet wil decentraliseren op het gebied van jeugd, werk en zorg brengen bovendien veel onzekerheden met zich mee. Om die reden heeft de VNG het Centraal Planbureau onlangs gevraagd te onderzoeken wat de financiële en maatschappelijke gevolgen zijn van de die decentralisaties. Want ze moeten de gemeentelijke begrotingen niet verder uithollen.'