Marokkaanse meisjes in Amsterdam (archieffoto)
Marokkaanse meisjes in Amsterdam (archieffoto) © ANP

Zorgen over ontsporende Marokkaanse meisjes

Hulpverleners maken zich zorgen over de groeiende groep Marokkaanse meisjes die zij in de problemen zien komen. Ze spijbelen meer, plegen meer winkeldiefstallen en het aantal Marokkaanse meisjes dat de school verlaat zonder diploma is de afgelopen twee jaar flink gestegen, zo blijkt uit cijfers van onder meer onderzoeksinstituut Risbo. Hierover bericht de Volkskrant zaterdag.

Omdat ze er gewend aan raken om dingen stiekem te doen, verborgen voor hun familie, gaan ze steeds verder en raken ze met zichzelf in de knoop, constateert de  Marokkaanse vrouwenorganisatie Al Amal uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Marokkaanse meiden blowen meer en komen door hun grenzeloze gedrag vaker in de prostitutie terecht.

Meer aandacht
Al Amal roept op tot meer aandacht voor de problemen van deze meisjes. De vrouwenorganisatie krijgt bijval van onder meer de vrouwenorganisatie Nisa For Nisa uit Slotervaart, Jongerenwerk Utrecht (JOU) en onderzoeker Trees Pels van het Verwey-Jonker Instituut, tevens hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Nu gaat het merendeel van het geld voor projecten voor Marokkaanse probleemjongeren naar de jongens, omdat die overlast geven. De problemen van de Marokkaanse meisjes zijn redelijk onzichtbaar.

Universiteit
Veel Marokkaanse meisjes ontwikkelen zich goed. Van de Marokkaanse jongeren gaan aanmerkelijk meer meisjes dan jongens gaan naar de universiteit of hogeschool. Maar onder Marokkaanse meisjes zijn meer extreem verschillende groepen te onderscheiden dan onder bijvoorbeeld hun Turkse leeftijdsgenotes, zegt onderzoeker Trees Pels. 'Er is eveneens een groep die orthodox moslim is. De laatste jaren groeit de categorie problematische Marokkaanse meiden, die spijbelen, agressief zijn of crimineel.'  

Marokkaanse meisjes hebben bovendien geen goed beeld van hoe Nederlandse jongeren omgaan met hun vrijheid, valt de hulpverlening op. 'Ze hebben het idee dat Nederlandse tieners alles mogen en alles doen. Dat die wel degelijk grenzen hebben, ontgaat hen', zegt directeur Lidwien Knibbeler van JOU. 'Met seks gaan ze daarom soms veel verder dan hun Nederlandse leeftijdsgenotes.'  

Zaterdag in Vonk, het achtergrond- en opiniekatern van de Volkskrant, veel meer over dit onderwerp