Een paardenbiefstuk wordt bereid bij Steakhouse Piet de Leeuw.
Een paardenbiefstuk wordt bereid bij Steakhouse Piet de Leeuw. © anp

Steakhouse biecht op: 'We serveren al paard sinds 1949'

Nadat Het Parool gisteren onthulde dat bij een van de beroemdste biefstukrestaurants van Amsterdam paardenvlees wordt geserveerd, kon restauranteigenaar Loek van Thiel niet anders dan toegeven: hij verkoopt al sinds 1949 paarden- in plaats van rundvlees.

'Altijd paard. Voordat mijn opa Piet de Leeuw sr. dit café in 1949 kocht, was hij paardenslager in Noord', vertelt hij vandaag in de Amsterdamse krant. Zijn opa bedacht de formule om bij bier ook biefstuk te serveren, met brood om te dopen. 'Zijn zoon heeft het voortgezet, en tien jaar geleden nam ik het over. Het paardenvlees is als het ware een familietraditie.'

Gevoelig onderwerp
Waarom hij er over gelogen heeft? 'Tja, paardenvlees is toch een gevoelig onderwerp, snap je. Ik denk dat het komt doordat het het vlees van een paard is. Mensen vinden het een raar idee', legt hij uit. Van Thiel zegt dat hem nooit gevraagd is naar het soort vlees.

'Ik begrijp dat u dat moeilijk te geloven vindt. Maar het enige wat mensen vragen is: 'Waar komt die heerlijke biefstuk vandaan?' Dan zeg ik altijd eerlijk: 'Zuid-Amerika!' Klanten zeggen: 'Wat lekker zeg, veel lekkerder dan thuis!' Wat moet ik dan zeggen: 'Ja, dat is omdat het paard is?'

Onder het personeel was een soort geheimhoudingsplicht. En ook in het contract stond dat er niets over gezegd mocht worden. 'We hebben 'biefstuk' op de kaart staan, geen ossenhaas of zoiets. Ik heb nog nooit overwogen om op de menu's te zetten dat het paardenbiefstuk is. De mensen zitten te smullen, mijn zaak loopt goed, waarom zou ik daar over nadenken?'

Persverklaring
In een persverklaring laat Steakhouse Piet de Leeuw weten dat er door Piet de Leeuw nooit gepretendeerd is dat het 'ander vlees betrof dan paardenvlees'. Niet op de kaart of anderszins.

Het merendeel van de vaste klanten zou op de hoogte zijn dat het geen rundvlees betreft. Het bedrijf betreurt de commotie die is ontstaan, en heeft nu ook rundvlees in het assortiment opgenomen. Klanten kunnen nu zelf kiezen.

Over de kwaliteit van het voorheen geserveerde vlees is evenwel nooit enige discussie geweest, en het biefstukrestaurant benadrukt dat het een reputatie hoog te houden heeft en altijd de hoogste kwaliteitseisen stelt aan de uit Argentinië afkomstige biefstukken.