OM in beroep tegen lagere straf overvallers juwelier
© EPA

OM in beroep tegen lagere straf overvallers juwelier

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de straffen voor de fatale overval op de Haagse juwelier Ruud Stratmann. De drie verdachten werden vorige week veroordeeld tot 13, 11 en 5 jaar celstraf. Het OM vindt die straffen te laag. Het had tegen twee verdachten 18 jaar geëist en tegen de derde 15 jaar.

De rechtbank legde de twee overvallers lagere straffen dan de geëiste op omdat zij rekening hield met de jeugdige leeftijd van de daders. De bestuurder van de vluchtauto kreeg 5 jaar in plaats van 15 omdat hij volgens de rechter wel medeplichtig is geweest, maar niet als mededader van de doodslag op de juwelier kan worden gezien.

De 47-jarige Stratmann werd op 25 april in zijn zaak aan de Haagse Beeklaan overvallen door Sandro G. en Ziya B., destijds beiden 19 jaar oud. Sandro heeft verklaard dat hij per ongeluk heeft geschoten. Hij kreeg van de rechter de hoogste straf. Justitie was er direct na de uitspraak al niet gelukkig mee dat hij meer kreeg dan mededader Ziya.' 'Samen uit, samen thuis', vindt het OM, Ziya is even verantwoordelijk als Sandro.