Samsom.
Samsom. © ANP

PvdA zakt verder weg in peiling

De PvdA is deze week verder weggezakt in de peiling van Maurice de Hond. De sociaaldemocraten leveren 2 zetels in en komen uit op 22, het laagste aantal sinds de verkiezingen. Toen behaalde de PvdA 38 zetels.

De Hond legt een verband tussen de slechtere score van de PvdA en de dalende populariteit van de partij onder ouderen. Bij de verkiezingen stemde nog bijna 30 procent van de kiezers boven de 50 op de PvdA, nu trekt de partij nog maar 12 procent van deze stemmers.

De VVD komt net als de peiling van vorige week uit op 25 zetels, 16 zetels minder dan de partij nu heeft.

De aanhang van 50PLUS onder de oudere kiezer is nog steeds aan het stijgen. Een op de vijf 50-plussers stemt nu op de partij van fractievoorzitter Henk Krol. In de peiling wint 50PLUS deze week een zetel en komt daarmee uit op 13, de hoogste score tot nu toe. In de Kamer heeft 50PLUS 2 zetels.

De PVV komt met een winst van een zetel op 22, evenveel als de PvdA. De partij van Geert Wilders heeft nu 15 Kamerleden. Ook de ChristenUnie wint een zetel en komt op zes, een meer dan in de Tweede Kamer. D66 levert een zetel in en komt uit op 16, nog altijd 4 meer dan bij de laatste verkiezingen.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.