Vertraging op de weg door 'kwakkelweer'
© ANP

Vertraging op de weg door 'kwakkelweer'

Door sneeuwval is het in het hele land plaatselijk glad. Zaterdagavond rond kwart voor elf stond het verkeer zelfs min of meer vast op een aantal wegen, onder meer op de N57 (Ouddorp - Rotterdam) en de A12 (Arnhem - Utrecht). Bij elkaar opgeteld had het verkeer over een lengte van ruim 60 kilometer te kampen met vertraging.

Honderden strooiwagens worden in de nacht van zaterdag op zondag ingezet om overal in het land de wegen zo veel mogelijk sneeuwvrij te houden.

In de regio Rotterdam viel volgens een woordvoerder van de ANWB zaterdagavond al 5 tot 6 centimeter sneeuw. Dat is eerder dan was verwacht. Op de meeste snelwegen is gestrooid en valt goed te rijden. 'De linkerrijstrook is vaak wit.'

De ANWB heeft nog geen extra wegenwachters op pad gestuurd. 'Dat is op dit moment nog niet nodig', aldus de woordvoerder. 'Het is nu kwakkelweer. Pas als het een graad of 5 vriest zien we pechgevallen door accu's die het begeven en automobilisten die stranden.'

Volop winters
Meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza meldt dat de situatie op de weg snel kan wisselen over korte afstanden. Doordat de temperaturen behoorlijk verschilden aan het begin van de avond viel lokaal natte sneeuw en motregen, waardoor daar minder zout op de weg ligt. Bij nieuwe sneeuwval of vorst wordt het dan snel glad, terwijl op andere plaatsen wel genoeg zout ligt.

Na de sneeuwval blijft de komende week het weerbeeld volop winters. In de nachten vriest het licht tot matig, overdag ligt de temperatuur rond of iets boven het vriespunt. De kans op nieuw schaatsplezier schat Weerplaza voorlopig nog als klein in.