Schade aan de gevel van een boerderij in Loppersum op archiefbeeld.
Schade aan de gevel van een boerderij in Loppersum op archiefbeeld. © ANP

Al 17 aardbevingen in Groningen in 2013

Alleen al in 2013 zijn er 17 aardbevingen geweest in Groningen of het gebied daar direct omheen. Dat blijkt uit cijfers van het KNMI. Donderdagavond werd de provincie getroffen door twee fikse schokken van 2,7 en 3,2 op de Schaal van Richter.

Als het aantal aardbevingen gelijk blijft, komt het totaal in 2013 uit op 159. Dat zou veel meer zijn dan in de voorgaande jaren, toen het gemiddelde net onder de honderd zwaardere en minder zware trillingen uitkwam. De bevingen worden veroorzaakt door gaswinning in het gebied. Gevreesd wordt dat de bevingen, naast frequenter, ook zwaarder worden.

Vanaf 2011 loopt het aantal aardbevingen in het gebied fors op met gemiddeld zo'n 7 tot 8 per maand. Dat is ook het gemiddelde in 2009, maar dat komt vooral doordat er op een paar dagen in de zomer heel veel kleine schokjes waren bij het plaatsje Midlaren in het noorden van Drenthe.

Voor 2011 was het aantal bevingen vrijwel stabiel. Sinds 1994 schommelde het aantal tussen de 20 en 40, met enkele uitschieters. Voor die tijd was er slechts een enkele trilling in de bodem van het gebied.

Het aantal zware bevingen van 2,5 of meer op de schaal van Richter loopt in verhouding veel minder snel op. In 1986 werd bij Assen al een beving van 2,8 op die schaal gemeten. Sindsdien is het aantal 'hevige' bevingen nooit boven de 4 in een jaar tijd uitgekomen, al wordt dat maximum de laatste jaren wel steeds vaker bereikt.

In 2012 werd de zwaarste beving ooit gemeten, zo bleek uit nader onderzoek van het KNMI. Een trilling in augustus bij Huizinge in de gemeente Loppersum werd in eerste instantie ingeschaald op een magnitude van 3,4, maar onlangs bleek dat de beving 3,6 op de schaal van Richter had gemeten.