Brandweer gaat boetes geven bij loos brandalarm
© ANP

Brandweer gaat boetes geven bij loos brandalarm

Bedrijven waar te vaak het brandalarm afgaat terwijl er niets aan de hand is, kunnen een boete krijgen. Dat zei directeur brandweer in Rotterdam-Rijnmond Annemarie van Daalen voor de microfoon van RTV Rijnmond.

Volgens de NOS gaat er binnenkort bovendien een proef van start, waarbij de brandweer eerst een minuut de tijd heeft om te controleren of er wel echt iets aan de hand is.

'Bedrijven zijn zich te weinig bewust van de verantwoordelijkheid die ze hebben om alarmsystemen goed te laten werken. Bij de veelplegers, waar we zien dat er echt niets verbetert, gaan we gewoon boetes opleggen', benadrukt Van Daalen.

Loos alarm
Volgens cijfers van RTV Rijnmond en de NOS is meer dan 90 procent van de automatische brandmeldingen loos. Volgens Van Daalen zorgt dat ervoor dat medewerkers 'heel vaak voor niks met toeters en bellen de straat op gaan. Dat heeft consequenties voor de verkeersveiligheid en mogelijk consequenties voor andere branden, omdat een voertuig dan niet inzetbaar is.'

De Rotterdamse brandweer gaat er 'samen met andere regio's naar kijken of ook de apparatuur verbeterd kan worden', vertelt Van Daalen.

GroenLinks wil dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) snel met brandweerprofessionals om tafel gaat zitten om te bespreken hoe paal en perk kan worden gesteld aan het onnodig uitrukken bij vals alarm. 'Dit verspilt kostbare brandweercapaciteit en geeft ook verlies aan scherpte wanneer het wel een noodgeval is', zegt Tweede Kamerlid Liebeth van Tongeren.