'Fyra staat mogelijk maanden stil'
© ANP

'Fyra staat mogelijk maanden stil'

Het duurt mogelijk nog maanden voordat de hogesnelheidstrein Fyra weer volop inzetbaar is. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer maandag.

Ze eist van de vervoerders (NS Hispeed en NMBS) dat die voor het eind van deze maand met een alternatieve treindienst komen tussen Amsterdam en Brussel. Die tijdelijke oplossing zal 'moeten aansluiten bij de reizigersvraag en tevens op korte termijn uitvoerbaar en betrouwbaar zijn', aldus Mansveld.

De PvdA-staatssecretaris heeft begrip voor het feit dat NS besloten heeft om de fabrikant van de Fyra-treinen, het Italiaanse AnsaldoBreda, aansprakelijk te stellen. Maar dat neemt volgens haar niet weg dat NS verantwoordelijkheden heeft tegenover de Staat en de reizigers.

Mansveld heeft daarom besloten om de teugels in de richting van NS aan te trekken. Ze gaat een datum vastleggen waarop de reistijden en eisen op het gebied van punctualiteit en uitval bij de HSL-Zuid gehaald moeten worden.

Uiterlijk april dit jaar wil ze van NS en NMBS 'een heldere evaluatie' van het hele Fyra-project tot nog toe. Ze adviseert de treinbedrijven daarbij ook de consumentenorganisaties te betrekken.