De nationale politie, wat verandert er voor u?
© ANP

De nationale politie, wat verandert er voor u?

De politiek heeft er lang over gesproken en er was hier en daar fel verzet, maar vanaf vandaag is zij toch een feit: de nieuwe Nationale Politie, met één korps en één hoogste baas. Wat verandert er voor de burger?

Niet zo heel veel, behalve dan dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft beloofd dat de politie klantvriendelijker wordt. Doe je bijvoorbeeld aangifte van een woninginbraak, dan krijg je vanaf nu binnen twee weken te horen of er iets met je aangifte wordt gedaan en zoja wat. Gaat het om een misdrijf dat veel impact heeft, zoals een verkrachting, dan komt de politie vanaf 2014 aan huis voor het opnemen van de aangifte. Bovendien wordt het dankzij de Nationale Politie mogelijk overal aangifte te doen. Ben je beroofd in Eindhoven, maar woon je in Rotterdam, dan kun je daar naar de politie.

Daarnaast moet de burger op den duur ook merken dat de politie effectiever te werk gaat en eenduidiger wordt in zijn uitlatingen. Tot vorige week waren er nog 26 korpsen met allemaal een eigen korpschef. De kritiek was dat de onderlinge verschillen te groot waren, dat er onvoldoende werd samengewerkt en dat de politietop - dezelfde 26 korpschefs - niet slagvaardig genoeg was. Vorig jaar werden bijvoorbeeld verschillende adviezen gegeven over wel of niet aangifte doen als meisjes op een bangalijst (meisjes die makkelijk met seks zouden zijn) stonden. Sommige korpsen zeiden dat de meisjes naar de politie moesten stappen, de Raad van Korpschefs sprak dat tegen.

Volgens de nieuwe 'Blauwe Baas', straks nog de enige korpschef, Gerard Bouman wordt de nieuwe politieorganisatie besluitvaardiger. Als voorbeeld daarvan noemt hij de komst van één politiewebsite waarop mensen ook aangifte kunnen doen. Zonder de komst van de Nationale Politie zou zo'n uniforme site nooit tot stand zijn gekomen, stelt hij.

Bovendien zal de burger straks minder belastinggeld kwijt zijn aan de politie. Minister Opstelten gaat ervan uit dat de politie goedkoper kan werken, door bijvoorbeeld centraal in te kopen. Volgens de bewindsman is hierdoor aan het einde van deze kabinetsperiode 160 miljoen euro bespaard.