Hoofdverdachte in de vastgoedfraudeaffaire, oud-Bouwfondsdirecteur Jan van V. (L), en zijn advocaat Wilem Koops (R) in de rechtbank in Haarlem, in 2010
Hoofdverdachte in de vastgoedfraudeaffaire, oud-Bouwfondsdirecteur Jan van V. (L), en zijn advocaat Wilem Koops (R) in de rechtbank in Haarlem, in 2010 © Archieffoto ANP

Nico V. krijgt 2 jaar cel voor vastgoedfraude

Nico V. (75) uit Den Haag heeft donderdag bij de rechtbank in Haarlem twee jaar celstraf gekregen voor zijn aandeel in de grote vastgoedfraudezaak Klimop. Hij kreeg de straf voor het verduisteren van miljoenen euro's bij dubieuze transacties, witwassen, het opmaken van valse facturen en deelname aan de criminele organisatie die de vastgoedfraude pleegde.

Het Openbaar Ministerie had 5 jaar cel tegen hem geëist.

V. was de aangetrouwde oom en inspirator van hoofdverdachte Jan van V. uit Heemstede. Deze bedenker van de fraude veroordeelde de rechtbank begin dit jaar tot 4 jaar gevangenisstraf. V. nam de rol op zich van personeelschef, coachte en begeleidde de spelers in de fraude bij het verduisteren van het geld.

Ook nadat hij geen officieel adviseur meer was van Bouwfonds ging hij door met zijn strafbare praktijken, stelt de rechtbank. 'Hij heeft op laakbare wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen dat Bouwfonds in hem had', zo staat in het vonnis.