Archieffoto van een gerechtsdeurwaarder aan de deur.
Archieffoto van een gerechtsdeurwaarder aan de deur. © ANP

Deurwaarders: soepeler met inbeslagname

Gerechtsdeurwaarders vinden de huidige wet in Nederland verouderd en pleiten voor aanpassing. Ze willen meer ruimte om te bepalen welke spullen ze in beslag nemen. Dat meldt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) vrijdag.

Nu is het nog zo dat deurwaarders bij mensen het bed, kleding en eten en drinken moeten laten staan. Volgens de KBvG is dat in de tegenwoordige tijd niet meer voldoende. De eerste levensbehoeften zijn namelijk veranderd. 'Het beslagverbod is verouderd en moet bij de tijd worden gebracht', zegt voorzitter John Wisseborn over de wet die sinds 1838 bestaat en daarna nauwelijks nog is aangepast.

De KBvG wil in de aangepaste regels onderscheid maken tussen 'niet-willers' (mensen die niet willen betalen) en 'niet-kunners' (mensen die niet kunnen betalen). Wat de deurwaarders betreft kan er bij de groep 'niet-kunners' voortaan geen beslag meer worden gelegd op zogenoemde bovenmatige inboedel, zoals bijvoorbeeld een koelkast of televisie. Voorwaarde is wel dat die mensen hulp zoeken bij een schuldhulpverlener.