Minister-president Mark Rutte (L) met de premier van Curaçao, Gerrit Schotte.
Minister-president Mark Rutte (L) met de premier van Curaçao, Gerrit Schotte. © ANP

Parlement stuurt regering Curaçao weg

Het hele demissionaire kabinet op Curaçao moet vertrekken. Dat hebben parlementariërs donderdagavond (lokale tijd) besloten in een eigen vergadering. De parlementariërs hebben moties aangenomen waarin ze onder meer premier Gerrit Schotte en zijn ministersploeg naar huis sturen.

Verder wil het 'meerderheidsparlement' dat de democratie in het land wordt hersteld, de financiële situatie wordt verbeterd, evenals de relaties binnen het Koninkrijk en de criminaliteit effectiever wordt bestreden. Op Curaçao heeft deze week een meerderheid van het parlement zich afgesplitst omdat ze vinden dat parlementsvoorzitter Ivar Asjes 'dictatoriaal gedrag' vertoont en nieuwe vergaderingen verbiedt.

De vergadering van de meerderheid van volksvertegenwoordigers vond plaats in een lokaal hotel. Eerder op de dag wilden ze vergaderen in het parlementsgebouw, maar daar werd de toegang geweigerd omdat de vergadering niet volgens de regels zou zijn aangevraagd. Buiten het gebouw werden de parlementariërs uitgejoeld door demonstranten. Daarbij werd ook flink geduwd en zijn enkele klappen gevallen.

De politieke situatie op Curaçao is volstrekt onduidelijk. Een minderheid van de parlementariërs steunt de 'oude' voorzitter en wil van geen verandering weten. Ook de regering heeft vertrouwen in het oorspronkelijke parlement en erkent het nieuwe parlement niet.

De twaalf parlementariërs die een meerderheid vormen en nu de moties hebben aangenomen stellen dat zij de enige echte volksvertegenwoordiging vormen. Volgens Asjes en de regering handelen ze echter 'illegaal'. Asjes heeft een aanklacht tegen de parlementariërs ingediend.