Leden trouw aan dalend aantal bibliotheken

Het aantal bibliotheken is de afgelopen twee jaar flink gedaald. Toch vermindert het aantal lidmaatschappen nauwelijks. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB).

In 2009 waren er nog 1031 openbare bibliotheken in Nederland, in 2010 waren er nog maar 899. Volgens een woordvoerster van de VOB zet die trend zich door in 2011, al zijn de cijfers voor dat jaar nog niet bekendgemaakt.

Ondanks de daling van het aantal bibliotheken daalde de hoeveelheid lidmaatschappen in de afgelopen vijf jaar nauwelijks. Tussen 2006 en 2010 zegden slechts 5000 mensen hun abonnement op en bovendien schommelde het aantal in tussentijd constant lichtjes. Zo'n 4 miljoen mensen in Nederland hebben een bibliotheekpasje.

'Zodra de crisis begon, zagen we het aantal vestigingen teruglopen', zegt de woordvoerster van de VOB. 'Onder druk van een verminderde subsidie gaan bibliotheken op zoek naar een nieuwe vorm van vestiging. Dus bijvoorbeeld onder een dak met scholen of supermarkten. Of bijvoorbeeld met onbemande zelfservicepunten.' Uit de gegevens van de VOB blijkt dat het aantal servicepunten inderdaad toeneemt van 328 in 2006 naar 553 in 2010.

Ook het assortiment loopt terug, zo blijkt uit de cijfers. Zo stonden er in 2002 nog bijna 37 miljoen boeken op de planken van alle vestigingen, in 2010 28,5 miljoen. Een bewuste keuze, zo blijkt. 'We kijken hoe we de bibliotheek aantrekkelijk kunnen maken en hoe we kunnen zorgen dat mensen langer binnenblijven. Dat doen we onder neem door meer actueel aanbod te hebben, terwijl oude boeken sneller van de plank verdwijnen. Het aanbod moet gaan lijken op dat van een boekenwinkel.'

De leden lenen wel een stuk minder boeken, zo blijkt. In 2002 werden er in totaal nog 133 miljoen boeken in totaal uitgeleend, in 2010 slechts 93 miljoen. Het aantal uitgeleende audiovisuele materialen is maar heel licht gedaald. 'Mensen besteden hun vrije tijd anders, bijvoorbeeld aan internet. Bovendien richten we ons meer op digitale dienstverlening, maat het is heel lastig dat te meten', aldus de woordvoerster.

Opvallend is dat het aantal leden jonger dan 18 jaar is toegenomen. 'We focussen op die groep, net als op laaggeletterden. Die heeft baat bij het lezen van boeken. Hoe groter de leesvaardigheid, hoe groter uiteindelijk de kans op een goede baan.'