Nurten Albayrak op een foto uit november vorig jaar.
Nurten Albayrak op een foto uit november vorig jaar. © ANP

OR: Albayrak kan niet terugkomen bij COA

De ondernemingsraad van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vindt dat Nurten Albayrak niet terug kan keren bij de organisatie, in welke functie dan ook. Albayrak werd in september vorig jaar op non-actief gesteld, nadat medewerkers zich hadden beklaagd over haar manier van leiding geven.

De NOS meldt vandaag op basis van een verklaring van de personeelsvertegenwoordiging dat Albayrak niet meer welkom is bij het COA. Een directe aanleiding is het proces dat de topvrouw van het COA voerde tegen de commissie-Scheltema. Die commissie deed in opdracht van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) onderzoek naar de bestuurscultuur bij de organisatie. Albayrak wilde de vertrouwelijke gesprekken die de commissie met medewerkers van het COA voerde inzien, maar ving bot bij de rechter, zowel in het kort geding als in hoger beroep.

De ondernemingsraad van het COA vindt 'dat de aanpak van mevrouw Albayrak de sociaal-emotionele onveiligheid van medewerkers vergroot en daarmee schade toebrengt.'

De rechter bepaalde eerder dat Albayrak in maart weer mocht beginnen als algemeen directeur van het COA, maar ze zag daar zelf vanaf, in afwachting van het rapport van de commissie-Scheltema en onder druk van het COA en minister Leers.