Staatssecretaris Fred Teeven
Staatssecretaris Fred Teeven © ANP

'Gokverslaving moet harder aangepakt worden'

Staatssecretaris Fred Teeven doet volgens een meerderheid in de Tweede Kamer te weinig om gokverslaving te voorkomen. Als hij niet met betere plannen komt, dreigen de partijen de liberalisering van de gokmarkt te dwarsbomen.

De PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie waren al kritisch, maar nu vindt ook regeringspartij CDA dat er meer waarborgen moeten komen om gokverslaving tegen te gaan, meldt de NOS. Teeven wil onder meer het gokken via internet legaliseren. Ook wil hij naast Holland Casino meer aanbieders op de markt.

GroenLinks en het CDA willen dat aanbieders van kansspelen gaan bijdragen aan een speciaal fonds ten behoeve van gokverslaafden. Die kunnen daaruit dan een tegemoetkoming krijgen in de kosten van hun behandeling.

Het is hoog tijd om de aanpak van de gokwereld te moderniseren, vinden regering en parlement. De markt moet daarbij niet liberaler worden, wordt in de Kamer gesteld, want er zijn al tienduizenden gokverslaafden en nog veel meer risicospelers.

De Kamer wil in elk geval af van misleidende reclame via allerlei kanalen, zoals de bekende mededelingen dat je een auto zo goed als hebt gewonnen als je nog maar even iets instuurt. Ook gaan in de Kamer stemmen op voor een waarschuwing bij de producten, zoals bij rookwaren.