Kraakpanden in Amsterdam. © ANP
Kraakpanden in Amsterdam. © ANP © UNKNOWN

Krakers Amsterdam dinsdag naar de rechter

Bij de rechtbank in Amsterdam dienen dinsdagmiddag vier kort gedingen waarmee krakers de ontruiming van hun Amsterdamse kraakpanden willen voorkomen. Dat maakte de rechtbank vandaag bekend.

De gemeente Amsterdam wil de kraakpanden ontruimen op basis van de antikraakwet. Twee kraakpanden waarover de voorzieningenrechter zich gaat buigen staan in de Van Hogendorpstraat. De andere panden bevinden zich in de Lange Leidsedwarsstraat en de Bankastraat.

In maart was er een vergelijkbare serie zittingen. Toen stond de rechter de ontruimingen op strafrechtelijke gronden toe. Sinds 1 december worden ontruimingen van tevoren aangekondigd waardoor krakers de tijd hebben naar de rechter te stappen. De rechter oordeelde in maart dat deze nieuwe beleidsregels van het Openbaar Ministerie toereikend zijn.

'De wetgever heeft er een potje van gemaakt. Een wet die een goede oplossing als kraken verbiedt bij zulke grote woningschaarste en in tijden van crisis is per definitie onrechtmatig', stelt een kraakster van de Lange Leidsedwarstraat. Ze zegt dat de gemeente Amsterdam op ramkoers zit.