© anp
© anp © UNKNOWN

School houdt vast aan verbod op hoofddoekjes

VOLENDAM - Het Don Bosco College in Volendam handhaaft een verbod op het dragen van hoofddoekjes, ondanks een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Dat hebben de rector van de school en het bestuur van de stichting Katholiek Onderwijs Volendam (SKOV) woensdag besloten, zo lieten zij weten.

De commissie oordeelde op 7 januari dat de school zich met het verbod schuldig maakte aan discriminatie op grond van religie. De school beroept zich op haar katholieke identiteit. 'Uitingen, in welke vorm dan ook, van een ander dan het katholieke geloof blijven verboden', aldus een verklaring. Leerlingen die met een hoofddoekje naar school komen, worden geweigerd.
 
Een oordeel van de commissie is juridisch niet bindend maar moet in een eventuele rechtszaak door de rechter worden meegenomen in de toelichting op een vonnis.

Aparte ruimte
Aanleiding voor de zaak is een islamitische leerling die begin dit schooljaar begonnen was met het dragen van een hoofddoekje. Ze mocht van de school geen les meer bijwonen en moest haar huiswerk in een aparte ruimte maken. Als ze zou volharden in het dragen van het hoofddoekje, zou ze zelfs van school moeten. Haar vader stapte naar de commissie.
 
Die oordeelde dat leerlingen in principe de vrijheid hebben een hoofddoekje, keppeltje of kruisje te dragen. Bijzondere scholen kunnen dat weigeren maar moeten consequent zijn en aantonen dat dat zo'n verbod nodig is om de identiteit te waarborgen.
 
De school zei aanvankelijk dat het meisje geen hoofddoekje mocht dragen, omdat petjes en mutsen ook niet zijn toegestaan. Later beriep de school zich op haar katholieke identiteit. Op een middelbare school van dezelfde onderwijsstichting mochten vier leden van een islamitische familie bij wijze van uitzondering wel een hoofddoekje dragen.

Wilders
PVV-leider Geert Wilders noemt het besluit van de school 'fantastisch'. 'Katholieke Don Boscocollege Volendam verbiedt definitief shariahoofddoekjes! Ik hoop dat veel scholen goede voorbeeld volgen!', schrijft hij op Twitter.