De Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos.
De Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos. © EPA

Merkel steunt Spaanse kandidaat-voorzitter Eurogroep

De Duitse bondskanselier Angela Merkel steunt de kandidatuur van de Spanjaard Luis de Guindos als voorzitter van de Eurogroep. De Nederlandse minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, vervult die functie nu en zijn termijn loopt volgend jaar af. De Guindos is minister van Economische Zaken in de Spaanse regering.

Merkel zei dat De Guindos een 'uitstekende' minister is in 'moeilijke tijden'. Zij drukte haar steun voor de Spaanse bewindsman uit tijdens een persconferentie in Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje. Zij sprak daar met de Spaanse premier Mariano Rajoy en liep met hem een stukje van de beroemde pelgrimsroute naar het bedevaartsoord voor de Heilige Jacobus.

De leiders van de 28 EU-lidstaten spreken komende zaterdag op een extra top over de invulling van een reeks Europese posten.

De woordvoerster van Dijsselbloem wil niet reageren op de uitlatingen van Merkel. Ze wijst er wel op dat Dijsselbloem nog tot medio volgend jaar voorzitter van de Eurogroep blijft. Ze wil niet ingaan op geruchten dat Dijsselbloem ook in de markt is voor een post in de nieuwe Europese Commissie.