Meevaller haven Rotterdam telt mee voor tekort 2013
© ANP

Meevaller haven Rotterdam telt mee voor tekort 2013

De meevaller van 290 miljoen euro afkomstig van het Havenbedrijf Rotterdam telt mee voor de berekening van het begrotingstekort dit jaar. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat bevestigd in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Havenbedrijf betaalt 8 jaar eerder dan afgesproken 290 miljoen euro terug aan het Rijk. Financiën bevestigt dat dat inderdaad een meevaller is op de lopende begroting.

Dijsselbloem zei eerder al dat het geheel van mee- en tegenvallers nog volop in beweging is. Het kabinet had eerder een meevaller van 3,8 miljard op een telecomveiling, maar moest 2 weken geleden 3,7 miljard euro op tafel leggen om SNS Reaal te redden. Ook het woonakkoord dat met oppositiepartijen is gesloten, kost geld: dit jaar 268 miljoen euro. Die tegenvaller valt dan weer weg tegen de Rotterdamse meevaller van 290 miljoen euro.

Het kabinet besluit na nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) eind februari over eventuele maatregelen om het begrotingstekort verder op orde te brengen. Hoewel het tekort waarschijnlijk boven de 3,5 procent uitkomt, en daarmee ruim boven de EU-norm van 3 procent, achten ingewijden binnen de coalitie van VVD en PvdA de kans klein dat er op de begroting van dit jaar nog meer wordt bezuinigd.