Minister: akkoord woningmarkt duurt nog even
© ANP

Minister: akkoord woningmarkt duurt nog even

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën denkt niet dat het donderdag al lukt een akkoord te bereiken over maatregelen die de woningmarkt moeten stimuleren. 'Ik moet de verwachtingen temperen. Een halve dag is te kort', zei de minister donderdag. Eerder werd bekend dat Dijsselbloem en zijn collega Stef Blok (Wonen) overleggen voor aanpassingen in de kabinetsplannen. Dat is nodig omdat het CDA dreigt deze in de Eerste Kamer te blokkeren. Haast is geboden omdat de Senaat volgende week met Blok debatteert.

Het kabinet wil de huren verhogen, onder meer om het scheefwonen tegen te gaan. Het wetsvoorstel daartoe wordt donderdag in de Tweede Kamer behandeld. Daarnaast wil het de woningcorporaties een verhuurdersheffing van 2 miljard euro opleggen.

Het CDA wijst deze ingrepen af en kan ze in de Eerste Kamer tegenhouden. De coalitie van VVD en PvdA heeft in de Senaat namelijk geen meerderheid. Raymond Knops van het CDA in de Tweede Kamer zei daar donderdag dat de plannen een 'heel gevaarlijke bezigheid' zijn zolang 'er geen tegenverhaal komt'. Hij wilde niet vooruitlopen op wat eventueel zou gebeuren, maar ziet nog geen beweging. Verder maakt de Eerste Kamer eigen afwegingen, aldus Knops. 'Mijn perspectief gaat niet veel verder dan deze zaal.'