Unilever trekt zich terug uit Westelijke Jordaanoever
© EPA

Unilever trekt zich terug uit Westelijke Jordaanoever

Unilever heeft zijn pretzelfabriek in Barkan, de industriële zone van de joodse nederzetting Ariel op de bezette Westelijke Jordaanoever, gesloten. Rond de jaarwisseling is de productie verhuisd naar Safed, een stad binnen Israëlische grenzen. Dat meldt NRC Handelsblad.

Unilever laat aan de krant weten dat de verhuizing 'puur zakelijk' is, de verhuizing zou namelijk een kostenbesparing opleveren.

De burgemeester van Ariel zegt echter in Israëlische media dat de verhuizing om politieke redenen is. De Nederlandse actiegroep United Civilians for Peace (USP) beweert ook dat het om politieke redenen gaat. 'Het besluit van Unilever is een duidelijke boodschap voor de Israëlische regering dat het internationale bedrijfsleven zich afkeert van haar nederzettingenbeleid', zegt woordvoerder Guido van Leemput.

Vorige week riep de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties private ondernemingen op geen zaken in of met de nederzettingen te doen. In een rapport veroordeelde de VN opnieuw het Israëlische nederzettingenbeleid op de Westelijke Jordaanoever. Onderzoekers stelden dat Israël het internationale humanitaire recht volgens de Vierde Conventie van Genève schendt.