Reizigers stappen in een trein op station Rotterdam Centraal.
Reizigers stappen in een trein op station Rotterdam Centraal. © ANP

Kamer ontevreden met regeling winterweer

Niet alleen reizigers klagen dat de NS op winterse dagen minder treinen inzet, ook in de Tweede Kamer zijn er nog zorgen over de manier waarop de NS de winterweerregeling uitvoert. 'Ik heb nog geen reden voor tevredenheid', vatte VVD-Kamerlid Betty de Boer donderdag samen.

Ze reageerde op klachten van reizigers, die het niet terecht vinden dat er voor de zesde dag op rij minder treinen rijden door het winterse weer. 'Er bereiken mij veel klachten van mensen die zeggen dat er ook nu nog treinen uitvallen', zegt De Boer. Ze wil de regeling in de lente grondig laten evalueren.

Coalitiegenoot Duco Hoogland van de PvdA vindt het nog te vroeg om te oordelen over de NS, maar snapt dat de reiziger het zat is. Tegelijkertijd voorkomt de regeling dat 'de zaak in de soep draait', zegt Hoogland. Hij benadrukt dat de reisinformatie bij een aangepaste dienstregeling wel flink moet verbeteren.

De SP toonde zich donderdag erg ontevreden: de partij vindt dat de aangepaste dienstregeling voortaan veel eerder moet worden gestopt. 'Al dagen valt er geen sneeuw meer, maar de NS schrapt nog steeds stapels treinen. Reizigers worden geconfronteerd met langere reistijden en overvolle treinen en niemand weet nog precies waarom', vindt Kamerlid Farshad Bashir.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is ook niet tevreden. Zij wil een regeling waar alleen op dagen met extreem weer minder treinen rijden.

Sander de Rouwe van het CDA begrijpt het ongenoegen van de reizigers. 'Je mag best iets van reizigers vragen, maar het lontje van de reiziger is niet meterslang.' Hij kan niet beoordelen of het terecht is dat er nu minder treinen rijden, daar moet een evaluatie voor komen. 'De NS heeft daarvoor criteria en deze dagen vallen daaronder.' Hij vindt dat de nasleep van winters weer zo kort mogelijk moet duren.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven stelt dat de NS de aangepaste dienstregeling niet ongelimiteerd mag inzetten. Ze wil dat wordt beoordeeld of de criteria voor het laten rijden van minder treinen goed of te streng zijn. 'Ik wil ook precies weten wat het effect is geweest van de regeling', zegt ze. Ook Van Veldhoven merkt op dat het dit jaar niet gigantisch uit de hand is gelopen.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Spoor zegde eerder al toe dat er na de winter een evaluatie van de regeling zal volgen. Na de eerste echte sneeuwdag vorige week stelde Mansveld dat het 'zeer redelijk' was gegaan op het spoor.