Steve Wozniak in de Applestore van Brisbane.
Steve Wozniak in de Applestore van Brisbane. © UNKNOWN

Wozniak weer 'gewoon in de rij' voor nieuwe iPhone

Het is een traditie: telkens Apple een nieuw product lanceert, staat mede-oprichter van het populaire computerbedrijf Steve Wozniak ergens in de wereld als een van de eersten mee in de rij om het kersverse toestel te bemachtigen. Voor de iPhone 5 koos Wozniak een Apple Store in het Australische Brisbane uit.

Vandaag werd de iPhone 5 in Australië officieel gelanceerd. Ook Steve Wozniak, die in 1976 samen met Steve Jobs en Ronald Wayne Apple Computer stichtte, was in Brisbane (in de staat Queensland) van de partij. Geen voorkeursbehandeling voor de topman: hij schuift gewoon tussen de menigte aan. Hij deelde zelfs handtekeningen uit.

Ook Down Under is men erg gevoelig aan de iPhone 5-hype. Kamperen voor de deur van de Apple store en negen uur aanschuiven om een toch wel redelijk duur toestel te kopen dat je op voorhand niet eens hebt kunnen bekijken: dat moeten échte fans zijn. 'Die bestellen niet op voorhand maar gaan in de rij staan', weten ze inderdaad zelf.

De meest hardcore liefhebbers stonden zelfs 22 uur in de rij in Melbourne om als een van de eersten in de wereld een iPhone 5 in te slaan. Ze waren met meer dan honderd. Ze kregen eten en drinken en werden 's nachts verwarmd met warmteblazers.

Vooral het verbazingwekkende lage gewicht en het flinterdunnen design - voor een apparaat dat groter is dan zijn voorganger - vallen blijkbaar in de smaak. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. De nieuwe app 'Kaarten' ('Maps'), waarvoor Apple de samenwerking met Google opzegde om scheep te gaan met TomTom, krijgt bakken kritiek op internetfora. En dat de eigen app van YouTube, die ook geweerd werd in het nieuwe iOS, bovenaan prijkt in de hitlijst van de App Store, zegt ook wel iets.