Bank of Japan breidt steunprogramma uit
© REUTERS

Bank of Japan breidt steunprogramma uit

De Japanse centrale bank neemt nog meer monetaire steunmaatregelen om de Japanse economie te stimuleren. Dat maakte de bank woensdag bekend.

De Bank of Japan (BoJ) gaat de omvang van zijn monetaire stimuleringsprogramma met 10 biljoen yen vergroten tot 80 biljoen yen (zo'n 778 miljard euro) .

Verder maakte de centrale bank bekend het belangrijkste rentetarief in het land onveranderd te houden op een bandbreedte van 0 tot 0,1 procent. De rente in het land staat als sinds eind 2008 op dit lage niveau.

De Japanse economie, de op twee na grootste ter wereld, heeft last van de wereldwijd afzwakkende economische omstandigheden, de schuldencrisis in Europa en de dure yen. Door de sterke yen worden Japanse producten duurder in het buitenland en dat schaadt de export. Na de bekendmaking van de nieuwe steunmaatregelen door de BoJ daalde de yen in waarde ten opzichte van de dollar.

De druk op de BoJ om met extra maatregelen te komen, nam toe na de ingrepen door de centrale banken in Europa en de Verenigde Staten van de afgelopen tijd. Beleggers in Tokio reageerden positief op de stappen van de Japanse centrale bank. De Nikkei-index stond kort tegen het slot van de handel 1,6 procent hoger.