Waar gaan de EU-ministers van Financiën over praten?

De EU-ministers van Financiën komen vrijdag en zaterdag, voor het eerst na het zomerreces, bijeen in Nicosia. Waar gaan ze het over hebben?

De verwachtingen over de vergadering werden bijgesteld, na het oordeel van het Duitse Constitutionele Hof over het permanente noodfonds ESM, maar de aanhoudende situatie baart Europa weer grote zorgen.

Vrijdagochtend treffen de ministers uit de eurolanden elkaar eerst in een aparte vergadering. Deze zogenoemde eurogroep krijgt een schets van de situatie in Griekenland. Media berichtten donderdag dat het land een derde steunpakket nodig zou hebben. Athene zou pas een heel klein deel van de afgesproken hervormingen en bezuinigingen doorgevoerd hebben.

In de middag schuiven ook de ministers van de tien niet-eurolanden aan. Zij zullen het hebben over de economische situatie in Europa. Zaterdag zetten zij hun gesprek voort. Dan zal vooral het Europese bankwezen op de agenda staan. Niet alleen wordt er gepraat over een toezichthouder op alle circa 6000 banken in de eurozone, ook over andere maatregelen. Europa wil dat in de toekomst voorkomen wordt dat belastingbetalers opdraaien voor probleembanken.