Het Londense zakenkwartier
Het Londense zakenkwartier © GETTY

Vestia ontving geheime provisies van zakenbanken

Deutsche Bank en andere internationale zakenbanken hebben voor Vestia jarenlang geheime provisies uitbetaald rond riskante miljardendeals die zij sloten met de woningcorporatie. Dat meldt de Volkskrant vandaag.

De banken maakten bij derivatencontracten die Vestia met bankiers uit de Londense City sloot, tienduizenden tot honderdduizenden euro's provisie over naar tussenpersoon Arjan G. in Laren. Deze betalingen waren voor zover nu bekend onzichtbaar voor de toezichthouders bij Vestia, en werden niet vermeld in de contracten waaronder topman Erik Staal zijn handtekening zette.

Tussenpersoon G. heeft tegenover justitie verklaard dat hij vele miljoenen euro's van de geheime provisies heeft doorbetaald aan de inmiddels aangehouden kasbewaarder van Vestia, Marcel de V.

Dat blijkt uit gesprekken met bronnen rond het onderzoek naar grootschalige fraude en omkoping bij Vestia. De grootste corporatie van Nederland (90 duizend huurders) dreigde in februari failliet te gaan door de derivatenportefeuille die Marcel de V. bij Vestia opbouwde.

De 42-jarige Arjan G., die werkte namens het bedrijfje FiFa Finance, kreeg tussen 2005 en 2010 meer dan 10 miljoen euro betaald voor het bij elkaar brengen van Vestia en de banken. Veel hoefde hij niet voor die enorme bedragen te doen. De Vestia-deals werden gesloten tussen verkoopagenten van onder meer Deutsche Bank en Marcel de V. G. kreeg vaak zelfs pas achteraf van de bank te horen hoeveel provisie hij voor zijn 'diensten' in rekening mocht brengen.

Cruciaal belang
De verdachte provisiestromen worden onderzocht door justitie en door Vestia zelf. Eventueel laakbaar handelen van de banken is van cruciaal belang voor de vraag waar de rekening landt: bij de huurders van Vestia of bij de Londense zakenbankiers.

Als vast komt te staan dat de banken onaanvaardbare provisies hebben betaald, kan Vestia mogelijk onder de dreigende miljardenverplichtingen uit. Zo niet, dan draaien huurders en andere woningcorporaties op voor de kosten van het Vestia-debacle.

Arjan G. lijkt een cruciale getuige te worden in het juridische steekspel. Hij kreeg in januari wroeging over de smeergeldbetalingen en stapte mede op aandringen van zijn vader naar justitie.

Deutsche Bank wil geen commentaar geven.