EU-president Herman van Rompuy.
EU-president Herman van Rompuy. © AFP

Van Rompuy tot december 2014 EU-president

Herman Van Rompuy heeft een tweede termijn als president van de Europese Unie gekregen. De Belg kan nu tot december 2014 op zijn post blijven.

Zijn herbenoeming voor 2,5 jaar gebeurde vanavond op de Europese top in Brussel. Formeel gaat het om het permanente voorzitterschap van de Europese Raad (de toppen van alle EU-leiders). Van Rompuy is sinds december 2009 de eerste president van de EU. Hij kreeg meteen de schuldencrisis voor z'n kiezen.

Van Rompuy reageerde verheugd op zijn herbenoeming. Hij noemde het een privilege om Europa te dienen in zulke beslissende tijden, maar ook een grote verantwoordelijkheid.

Levensader
De Belg ziet zichzelf als de 'waker van vertrouwen'. Zijn eerste taak is de Europese economie. 'De economie is onze levensader', aldus Van Rompuy die erop wees dat een sterk economisch bestel essentieel is voor de Europese sociale modellen en welvaartsstaten.

Het bestrijden van de crisis, waarvan de Belg al de eerste resultaten ziet, is een andere kerntaak. 'Een dergelijke crisis mag nooit meer voorkomen. Zoiets voorkomen moet onze nalatenschap zijn.'

Van Rompuy werd ook benoemd tot eerste vaste voorzitter van de toppen van de eurozone (de 17 EU-lidstaten met de euro).