Tim Cook, de nieuwe topman van Apple
Tim Cook, de nieuwe topman van Apple © AFP

Wie is Tim Cook, de opvolger van Steve Jobs?

Tim Cook is vandaag begonnen aan een bijna onmogelijke taak. Hij heeft Steve Jobs opgevolgd als hoogste baas van Apple. Een functie waarmee hij midden in de schijnwerpers komt te staan.

Cook heeft de afgelopen maanden al wel een beetje kunnen wennen aan zijn functie. Hij verving Jobs sinds januari, die toen al met ziekteverlof ging. Bovendien is hij niet nieuw bij Apple. Al sinds 1998 is hij werkzaam bij de technologiegigant. Hij verliet het toentertijd zeer succesvolle Compaq voor Apple dat op de rand stond van faillissement. Voor Compaq werkte Cook ook al twaalf jaar bij IBM.

Bot
Hoe hij destijds de baan kreeg is één van de sterke bedrijfsverhalen binnen Apple. Jobs was net teruggekeerd bij Apple en zocht nieuwe mensen om het bedrijf weer op te bouwen. Op de hem kenmerkende botte manier had hij al verschillende sollicitanten afgewezen; soms liep hij gewoon midden in een sollicitatiegesprek weg. Maar Jobs en Cook konden het meteen met elkaar vinden. En hoewel veel mensen het Cook afraadden de overstap te wagen naar het in zwaar weer verkerende bedrijf van Jobs, volgde hij zijn instinct. Later zei hij daarover: 'Werken voor Apple was nooit voorgekomen in welk plan ik ook maakte, maar het was zonder enige twijfel de beste beslissing die ik ooit heb genomen.'

Hij maakte snel carrière. In 2000 werd hij het wereldwijde hoofd van de verkoopafdeling, in 2004 werd hij de baas van de Mac-divisie en in 2005 promoveerde hij tot COO. Als tweede man binnen het bedrijf kreeg hij al snel meer verantwoordelijkheden tijdens de ziekteverloven van Jobs.

Briljant en fenomenaal
Medewerkers omschrijven hem als 'briljant' en 'fenomenaal'. Hij zou een waar genie zijn als het gaat om de supply chain, de bevoorradingslijnen van het bedrijf. Geen overbodige luxe bij een bedrijf waar efficiency zeer hoog in het vaandel staat.

Cook is in veel opzichten de tegenpool van Jobs. Jobs, dat is de man van het spirituele, de new-age-beweging, het veganisme. Cook staat elke dag om 4.30 uur op om te gaan fitnessen, is een enorme fan van American Football en komt uit een klein stadje in Alabama. Jobs is berucht om zijn humeur en ontsloeg mensen op staande voet. Cook is rustiger, nuchterder, een zachte prater.

Media
Maar misschien wel het belangrijkste verschil; waar Jobs genoot van de aandacht, van het beroemd zijn, en al vroeg in zijn carrière de media zocht om zich te presenteren als expert van het computertijdperk, heeft Cook zich nooit echt laten zien in de media.

De vraag is dan ook hoe Cook Jobs kan vervangen op de befaamde productpresentaties van Apple, die elke keer weer een hype waren; Mede dankzij de mediagenieke zwarte coltrui, spijkerbroek, en gympies van Jobs.

Winnen
Overeenkomsten zijn er ook: net als Jobs is Cook een enorme workaholic. En net als bij Jobs gaat het Cook niet om het geld of om het aanzien. Cook wil maar één ding: winnen.

Eén titel heeft hij alvast binnen. Het Amerikaanse Out-magazine riep hem eerder dit jaar - overigens zonder dat Cook zich ooit publiekelijk over zijn seksuele voorkeur heeft uitgelaten - uit tot machtigste homo van de Verenigde Staten.