© anp
© anp © UNKNOWN

'Shell wordt weggepest uit China'

Het bruggenhoofd van Shell in China dreigt af te brokkelen. Nu China zelf de technologie beheerst, moet de oliemaatschappij zich mogelijk terugtrekken uit een groot petrochemisch complex. Het is de grootste investering van Shell in China. 'We worden weggepest.'

Dat zegt voormalig Shell-manager Frans van Gunsteren, die verantwoordelijk was voor de bouw van het complex. Volgens hem willen de Chinezen nu van Shell af. 'Ze vinden die dure expats niet meer nodig en denken het zelf wel te kunnen.'

Patroon
Een westerse diplomaat in Peking die anoniem wenst te blijven, herkent een patroon. Volgens hem wordt het voor buitenlanders 'steeds moeilijker' in China zaken te doen. Met name bedrijven die concurreren met grote staatsondernemingen, moeten 'echt oppassen'.

Sinds 2006 heeft Shell een grote petrochemische installatie, anderhalf keer zo groot als Moerdijk, waar olieproducten worden gemaakt voor de Chinese markt. Het complex is eigendom van een joint venture waarin Shell en de Chinese staatsoliemaatschappij CNOOC elk de helft van de aandelen bezit.

De installatie, die 4,3 miljard dollar (3 miljard euro) heeft gekost, geldt als een van de grootste investeringen van een niet-Chinese partij met een Chinese partner in het land. De spanning is de laatste maanden opgelopen door gesprekken over een nieuwe olie-installatie in de buurt.

Raffinaderij
Partner CNOOC wil daar een raffinaderij uitbreiden voor 7,5 miljard dollar. Shell wil daar graag ook in deelnemen. Het bedrijf heeft nog geen raffinaderij in China, en wil ook met zijn raffinage-activiteiten dichter bij de snelst groeiende markt in de wereld komen te zitten.

Maar de Chinezen lijken minder trek te hebben in hun westerse partner dan tien jaar geleden. Dagblad China Daily citeerde eerder dit jaar een regionale functionaris van de  communistische partij, die zei dat Shell nooit meer een 50-procentsaandeel in een samenwerkingsverband zal krijgen. 'CNOOC heeft geen tekort aan kapitaal of technologie om deze fabriek zelf van de grond te krijgen', aldus Diao Guo Tao tegen de Chinese krant.

Shell zou genoegen moeten nemen met 30 procent. Maar het bedrijf zou ook zijn 50-procentsaandeel in de bestaande joint venture moeten reduceren tot 30 procent, volgens bronnen. Van Gunsteren: 'Het eind van het liedje zal toch zijn dat de Chinezen het geheel naar zich toe trekken.' Shell wilde vrijdag niet ingaan op de kwestie.