Een modern Philips-televisietoestel. © anp
Een modern Philips-televisietoestel. © anp © UNKNOWN

Waarom stopt Philips met zelf televisies maken?

Kocht je in Nederland een jaar of vijftig geleden een televisie, dan was het in de meeste gevallen een Philips. Decennialang was Philips de toonaangevende producent van tv's in ons land. Nu gaat het bedrijf de productie van toestellen uitbesteden aan het Chinese TPV Technology.

Waarom? Omdat de televisietak al jaren verliesgevend is. Economieredacteur van de Volkskrant Wouter Keuning: 'Philips is wat televisies betreft ingehaald door de echt grote spelers in de markt, zoals Samsung en Sony. Die kunnen goedkoper dan Philips televisies maken. Voor Philips wordt het te duur. De verliezen die in de televisietak worden gemaakt, moesten worden gecompenseerd door de winsten in andere takken. En aandeelhouders kregen geen dividend uitgekeerd.'

Maar waarom dan niet gewoon verkopen? Omdat niemand een verliesgevende tak wil overnemen. Bovendien, zegt Keuning, heeft Philips de afgelopen tijd flink wat geld gestopt in een uitgebreide marketingcampagne om het merk wereldwijd bekender te maken. Televisies behoren tot de meest zichtbare consumentenelektronica in de elektronicawinkels - daarom wil Philips graag dat de naam op de beeldbuis blijft staan.

Goedkoper

De Chinezen kunnen de televisies veel goedkoper produceren dan Philips nu doet, en nemen de productie voor de komende vijf jaar over. Uiteraard in de verwachting van beide partijen dat het wél lukt om de tak weer winstgevend te maken. Zodat het voorlopig nog mogelijk is om naar een Philipstelevisie te kijken.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook