Het Evoluon in Eindhoven.
Het Evoluon in Eindhoven. © ANP

Tientallen naoorlogse gebouwen aangewezen als rijksmonument

Staatssecretaris Jet Bussemaker heeft vanochtend bekend gemaakt welke 89 bouwwerken uit de late wederopbouwperiode (1959 - 1965) vanaf nu rijksmonument zijn. Onder meer de Rai in Amsterdam, de Zeelandbrug en concertgebouw De Doelen in Rotterdam krijgen de beschermde status.

Bussemaker presenteerde de selectie van 'nieuwe' monumenten in het Evoluon in Eindhoven. De 'vliegende schotel' die Philips liet bouwen om zijn technische vernuft tentoon te stellen, is een van de architectonische hoogstandjes die het tot de selectie schopten.

Geschiedenis
De minister ziet de monumentenlijst als een goed middel om de herinnering aan de recente geschiedenis levend te houden. 'Ik beschouw het als een lijst van verhalen', zei Bussemaker. 'Iedere keer dat we een gebouw op zo'n lijst zetten, zeggen we: dit is zo'n verhaal.'

In 2007 werden al 100 monumenten uit de vroege wederopbouwperiode (1940-1958) aangewezen. De tientallen bouwwerken die daar nu aan worden toegevoegd zijn ingedeeld in thema's die een belangrijke rol speelden in de vroege jaren 60.

In de categorie infrastructuur staan bijvoorbeeld de treinstations van Tilburg en Almelo op de lijst en in de categorie vrije tijd onder meer het Amsterdamse Hilton Hotel en de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

Opvallend
De lijst bevat ook opvallende monumenten, zoals het gebouw van de ANWB in Wassenaar, het gebouw van Radio Nederland Wereldomroep in Hilversum en het gebouw van de KNVB in Zeist.

De lijst is nog niet definitief; de Raad voor Cultuur zal er nog advies over uitbrengen en eigenaren die niet zitten te wachten op alle verplichtingen die een monument met zich meebrengt, kunnen eventueel nog bezwaar maken.

Gebouwen die de status van monument hebben mogen niet zomaar worden veranderd of gesloopt. Wie een monument bezit moet het onderhouden, maar kan wel in aanmerking komen voor subsidies en belastingkortingen.

Bekijk hier de complete lijst