Kate Moss, onlangs in Milaan.
Kate Moss, onlangs in Milaan. © PHOTO NEWS

Kate Moss, al 25 jaar een mysterie - maar blijft dat zo?

Fotomodel Kate Moss is een mysterie en dat is nu juist haar kracht. Ter ere van haar 25-jarig jubileum geeft ze interviews. Een risico. Blijft haar vraagteken wel overeind?

In Club 55, de strandtent in Saint-Tropez waar Brigitte Bardot ruim vijftig jaar geleden geregeld neerstreek, zit Kate Moss tegenover de journalist James Fox. Ze spreken elkaar voor een interview in het Amerikaanse maandblad Vanity Fair. 'God, wat heb je veel aantekeningen', zegt het model als ze het schrijfblok van Fox ziet. De journalist legt uit dat dit informatie is van de mensen die hij heeft gesproken in afwachting van het interview, zoals Marc Jacobs en John Galliano, vrienden van Moss. 'Dus ik hoef helemaal niets meer te zeggen!', roept ze daarop verrukt uit.

Het interview, dat in december in Vanity Fair verscheen, is een uitzondering. Hoewel Moss dit jaar 25 jaar in het vak zit, weten we maar weinig van haar. Het model hult zich normaliter in stilzwijgen. Ze geeft geen uitleg: niet over haarzelf, niet over haar werk, niet over haar leven. Toen in 2005 foto's opdoken waarop ze cocaïne gebruikte, en opdrachtgevers haar stuk voor stuk lieten vallen, deed ze geen boete bij Oprah. En toch staat de 38-jarige Moss, ondanks haar hoge leeftijd in modellenjaren, nog steeds aan de top. In de lijst van bestbetaalde modellen van zakenblad Forbes nam ze in 2012 met 9,2 miljoen dollar de tweede plaats in, na Gisele Bündchen.

Opschudding
Haar invloed reikt verder dan de catwalk. Ze is een stijlicoon; foto's die paparazzi van haar maken - Kate op het vliegveld, Kate op straat, Kate op een popfestival - worden eindeloos ontleed door vrouwenbladen en modeblogs. Aan Vanity Fair vertelt ontwerper John Galliano dat hij aan het einde van vergaderingen met zakenlui geregeld opschudding veroorzaakt. Nadat een tas eindeloos is besproken, oppert hij: 'Ik weet niet of Kate het zou dragen.' Dan luisteren ze, stelt Galliano. 'Op basis daarvan komt die tas wel of niet in de collectie.' Ze is de enige muze die hij ooit heeft gehad, zegt de modeontwerper. Hij zegt ook: 'Ik denk niet dat iemand haar echt kent.'

Dat enigma is onderdeel van haar succes. Niets vervelender dan modellen die brave interviews geven waarin zij wereldvrede bepleiten of het werk meer diepgang proberen te geven dan het heeft. Moss heeft geen pretenties: 'Er is niet zoveel te zeggen over wat ik doe', reageert ze aanvankelijk op het interviewverzoek van Vanity Fair. 'Ik leef gewoon mijn leven, en ik werk.' Ze wil niet babbelen over haar leven zoals acteurs dat moeten doen ter promotie van hun film. Ze hoeft geen karakter te zijn, zegt ze tegen Fox.

Lees verder in de Volkskrant van vandaag