Het Metropole Orkest.
Het Metropole Orkest. © ANP

Geen redding voor het Metropole Orkest

Het Metropole Orkest krijgt geen geld van het kabinet. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker (VVD) gezegd. Daarmee valt waarschijnlijk het doek voor het omroeporkest. Eerder hadden partijen in de Tweede Kamer aangedrongen op een oplossing voor het omroeporkest.

Het pop- en jazzorkest krijgt nu zeven miljoen euro subsidie per jaar, maar had zelf voorgesteld dat terug te schroeven naar 3,5 miljoen euro per jaar tot 2016 om te kunnen voortbestaan.

Van het kabinet-Rutte I kreeg het orkest eenmalig acht miljoen euro mee voor zogeheten frictiekosten. Daar kwam een miljoen euro extra bij, maar het totaal van negen miljoen euro is niet genoeg. Om met de helft van het budget door te gaan, heeft het orkest naar eigen zeggen alleen al vier miljoen euro frictiekosten.

'Het Metropole Orkest zegt eigenlijk: wij zijn niet in staat om op eigen benen verder te gaan. Dat maakt het verhaal natuurlijk wel ingewikkelder', zei Dekker maandag in de Tweede Kamer.'Ik constateer dat het gewoon heel veel extra geld kost. En dat dit ook niet het scenario is waarmee het orkest op eigen benen komt te staan', vervolgde de staatssecretaris. Hij noemde zijn besluit spijtig, maar bleef erbij.

Het orkest houdt waarschijnlijk per augustus op te bestaan.