Musici uit verschillende beroepsorkesten, ensembles en koren speelden in juli samen op een ponton in de Hofvijver in De Haag. Zij protesteerden tegen de geplande bezuinigingen op cultuur. © ANP
Musici uit verschillende beroepsorkesten, ensembles en koren speelden in juli samen op een ponton in de Hofvijver in De Haag. Zij protesteerden tegen de geplande bezuinigingen op cultuur. © ANP © UNKNOWN

'Nederlands subsidiestelsel kweekt subsidieverslaafde instellingen'

Het Nederlandse subsidiestelsel voor de kunst is bureaucratisch en ineffectief. Een subsidiestelsel zoals in Engeland, waarbij culturele instellingen evenveel subsidie krijgen als zij zelf aan inkomsten binnenhalen, zou veel doeltreffender kunnen werken.

Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek naar kunstsubsidies in Europese landen door de Universiteit van Antwerpen.

Uit het onderzoek blijkt dat verschillende Nederlandse culturele instellingen de afgelopen jaren weliswaar meer subsidies zijn gaan ontvangen, maar de eigen inkomsten zijn in dezelfde periode minder dan gemiddeld zijn gestegen.

'Subsidieverslaafd'
Het aantal subsidieverzoeken is in twintig jaar maar liefst verviervoudigd en het aantal gesubsidieerde instellingen in de kunstsector in tien jaar is verdubbeld. Volgens Pim van Klink, een van de onderzoekers, kweekt het Nederlandse stelsel 'aan subsidie verslaafde instellingen'.

Volgens Van Klink zou Nederland eens naar het Britse subsidiemodel kunnen kijken. Daar krijgen de culturele instellingen een hoger percentage aan eigen inkomsten door de regering opgelegd. De instellingen produceren daardoor meer voorstellingen en trekken daardoor ook nog eens meer publiek.