Een CT-scan van een van de mummies.
Een CT-scan van een van de mummies. © AFP

Aderverkalking geen moderne ziekte? Mummies hadden ook hartproblemen

Van hart- en vaatziekten wordt over het algemeen gedacht dat het moderne ziektes zijn, veroorzaakt door moderne gewoontes als roken en ongezond eten. Maar uit analyse van eeuwenoude mummies blijkt dat mensen al duizenden jaren geleden met hartproblemen kampten.

Dat schrijven wetenschappers aan de Universiteit van Missouri-Kansas City deze maand in het wetenschappelijke magazine The Lancet. Zij onderzochten 137 mummies uit het oude Egypte, Peru, Verenigde Staten en de Aleoeten, een eilandengroep in het noorden van de Grote Oceaan.

Na dwarsdoorsnede van de mummies kwamen de onderzoekers in elke bestudeerde populatie wel sporen van aderverkalking tegen, het vaakst in de aorta, maar ook in de halsslagader. Aderverkalking is een belangrijke oorzaak van een hartaanval.

Veroudering
De ontdekking van aderverkalking in premoderne mummies, zou erop kunnen wijzen dat mensen een aanleg kunnen hebben voor deze ziekte, schrijven de wetenschappers.

'Het lijkt erop dat dit een eeuwenoude kwaal is van de mens en dus een onderdeel van het verouderingsproces van het lichaam', aldus onderzoeksleider Caleb Finch.

Volgens Finch komt aderverkalking steeds meer voor, doordat mensen steeds ouder worden. Tot aan de vorige eeuw waren infectieziekten een belangrijke doodsoorzaak, maar dankzij de vooruitgang van de medische zorg en antibiotica sterven daar minder mensen aan.