De reconstructie van het hoofd van koning Richard III.
De reconstructie van het hoofd van koning Richard III. © REUTERS

Leicester en York strijden om botten koning Richard III

Leicester en York liggen met elkaar in de clinch over de botten van de vijftiende-eeuwse Engelse koning Richard III. Deze week maakten wetenschappers bekend dat het skelet dat werd gevonden onder een parkeerplaats in Leicester zonder enige twijfel dat van Richard is, die in 1485 op het slagveld stierf.

De burgemeester van Leicester zei eerder deze week dat het lichaam van de koning in de kathedraal van de stad ter aarde zal worden besteld. Maar York, honderdzestig kilometer verderop, maakt ook aanspraak op het gebeente van de monarch, die tot het Huis York behoorde en nauwe banden had met de stad.

Het stadsbestuur van York zei vandaag dat het een brief aan de regering en aan koningin Elizabeth stuurt, omdat 'een van de bekendste en geliefdste zonen van de stad' zijn laatste rustplaats in York moet krijgen.

Leicester wil van geen wijken weten en de twee steden hebben inmiddels allebei petities met duizenden handtekeningen naar de regering gestuurd.

Mysterie
Het graf van de koning, die Engeland regeerde van 1483 tot 1485, was lang een mysterie. Hij zou zijn begraven in een franciscanenklooster dat in 1530 werd afgebroken. Onder de parkeerplaats die is aangelegd op de plaats waar eens het klooster stond, troffen archeologen vorig jaar het skelet aan.

Richard III was de laatste Engelse vorst die de dood op het slagveld vond. Hij stierf op 32-jarige leeftijd in de slag bij Bosworth. Zijn dood markeerde het einde van de Rozenoorlogen tussen de huizen York (witte roos) en Lancaster (rode roos). Hendrik VII uit het huis Tudor volgde Richard op.

Richard is de geschiedenis ingegaan als een gewetenloze tiran, mede omdat Hendrik en de toneelschrijver William Shakespeare hem zo beschreven. Moderne historici vinden de beeldvorming over hem te negatief. Volgens hen zijn hem allerlei misdaden ten onrechte in de schoenen geschoven.