Een meisje eet een hamburger
Een meisje eet een hamburger © REUTERS

Paardenvlees aangetroffen in Ierse hamburgers

In rundvlees dat wordt verkocht in Ierland en het Verenigd Koninkrijk is paardenvlees gevonden. Dat heeft heeft de voedselautoriteit van Ierland bekendgemaakt, meldt de BBC.

De gewraakte hamburgers die van puur rundvlees gemaakt zouden moeten zijn, werden verkocht in filialen van onder andere Lidl en Aldi. Ze waren afkomstig van drie fabrieken; twee in Ierland en een in Engeland. Volgens de voedselautoriteit was er geen gevaar voor de volksgezondheid, maar de supermarkten hebben de partijen vlees wel uit de schappen gehaald.

Bij 10 van de 27 onderzochte producten werd paarden-DNA geconstateerd. In maar liefst 23 van de gevallen werd varkens-DNA gevonden. Ook werden andere producten onderzocht die uitsluitend rundvlees zouden bevatten zoals lasagne en curry. Bij die tests werd in 21 van de 31 producten varkens-DNA gevonden.

De resultaten leidden tot zorgen bij het hoofd van de voedselautoriteit, Alan Reilly. Tegen de BBC zei hij dat er voor het varkens-DNA nog wel een logische verklaring te geven is - beide dieren worden in dezelfde fabrieken verwerkt - maar waar het paarden-DNA vandaan komt, is vooralsnog een raadsel. 'In Ierland zijn we niet gewend paardenvlees te eten, dus we verwachten het ook niet aan te treffen in een burger'.

'Bovendien, voor sommige religieuze groeperingen die geen varkensvlees eten, zijn de sporen van varkens-DNA onacceptabel.'