Hawking op een foto van december 2011.
Hawking op een foto van december 2011. © AFP

Stephen Hawking bij organisatie tegen dreiging robots

De wereldberoemde natuurkundige Stephen Hawking heeft zich aangesloten bij een denktank die zich bezighoudt met het verdedigen van de mensheid tegen dreigingen van kunstmatige intelligentie, robots, nanotechnologie en extreme klimaatverandering.

De denktank heet The Cambridge Project for Existential Risk en werd eind vorig jaar opgericht door Jaan Tallinn (oprichter van Skype), en Huw Price en Martin Rees, beide hoogleraren aan de universiteit van Cambridge.

Price en Tallinn betoogden tijdens een speech in Sydney vorig jaar dat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie uiteindelijk zou kunnen leiden tot een autonome machinale dominantie over de mens, meldt Fast Company. De denktank wil een onderzoekscentrum worden voor studie naar de mogelijke ontwikkeling (en dreiging) van autonome robots, en andere bedreigingen voor het voortbestaan van de mensheid.

Hawking, die gisteren 71 werd, is overigens zelf voor een groot deel van zijn leven afhankelijk van techniek. Hij leidt aan de neurologische aandoening ALS en kan zich alleen per rolstoel voortbewegen. Om te spreken is hij afhankelijk van een spraakcomputer.