Betogers staan voor het parlementsgebouw in Kiev terwijl het parlement zich binnen vergadert over de nieuwe coalitieregering.
Betogers staan voor het parlementsgebouw in Kiev terwijl het parlement zich binnen vergadert over de nieuwe coalitieregering. © EPA

EU-parlement wil toetreding Oekraïne tot Europese Unie

Het Europees Parlement wil dat Oekraïne op termijn kan toetreden tot de Europese Unie. Het land moet uitzicht hebben op toetreding, aldus de Europarlementariërs in een donderdag aangenomen resolutie.

De Europarlementariërs wijzen erop dat het associatie- en vrijhandelsverdrag met de EU nog op tafel ligt en ondertekend kan worden zodra de politieke crisis is opgelost. Deze verdragen versterken de betrekkingen tussen Europa en Oekraïne. Maar deze samenwerking moet niet het eindstation zijn in de EU-Oekraïne-samenwerking, aldus de tekst. De politici wijzen erop dat elk Europees land, dus ook Oekraïne, een aanvraag voor lidmaatschap kan indienen..

De nieuwe coalitieregering van Oekraïne gaat onder de naam 'Europese Keus' regeren. In het parlement schaarden 250 van de 450 leden zich achter de nieuwe coalitie met daarin onder andere twee pro-Europese oppositiepartijen en een rechtspopulistische partij.
De stemming over de coalitie was rechtstreeks op de Oekraïnse televisie te volgen.

Arseni Jatsenjoek, voormalig parlementsvoorzitter, is door het parlement gekozen om de coalitieregering te gaan leiden.

'Janoekovitsj in Rusland'
Viktor Janoekovitsj, de verdreven president van Oekraïne,  heeft Rusland gevraagd om hem te beschermen tegen 'extremisten'. Moskou is daarmee akkoord gegaan, zo melden Russische persbureaus. Volgens geruchten zou Janoekovitsj zich in een kuuroord bevinden dat eigendom is van het Kremlin. Het sanatorium bevindt zich net buiten Moskou.

Janoekovitsj zegt dat hij 'nog steeds president is' van Oekraïne. De bevolking in het zuidoosten en het oosten van zijn land zullen 'de wetteloosheid' nooit accepteren die is ontstaan door 'leiders die zijn gekozen door een boze menigte'.

Het is de eerste keer dat Janoekovitsj van zich laat horen sinds hij op de vlucht is geslagen. Afgelopen weekeinde vertrok hij plotseling uit Kiev en zondag is hij voor het laatst gezien op de Krim, bij een van zijn huizen. Sindsdien is hij spoorloos.

De hoogste Russische diplomaat in Oekraïne is vanmorgen ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken en kreeg te horen dat Kiev direct overleg wil met Moskou. In een handgeschreven verklaring werd ook gesteld dat Russische militairen op hun basis in de havenstad Sebastopol moeten blijven.

Eerder op de dag had interim-president Aleksandr Toertsjinov al gewaarschuwd dat Russische troepenbeweging buiten de basis van de Zwarte Zeevloot wordt gezien als 'een daad van agressie'.

Straaljagers 'gevechtsklaar'
Het Russische ministerie van Defensie maakte vandaag bekend dat haar straaljagers aan de westelijke grens van het land gevechtsklaar zijn. 'Er wordt constant gepatrouilleerd in de grensregio', aldus het ministerie. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Moskou 'alles zal doen om de rechten van de landgenoten in Oekraïne te beschermen en in actie komt als die rechten worden geschonden.'

Rusland zegt zich zorgen te maken om de schending van de mensenrechten van etnische Russen in Oekraïne en met name op het schiereiland de Krim. Daar raakten etnische Russen, die fel gekant zijn tegen de nieuwe regering in Kiev, slaags met aanhangers.

Parlement Krim bezet
Toertsjinov heeft opgeroepen tot kalmte nadat gewapende mannen het gebouw van het parlement en de regionale regering op de Krim hebben bezet. Hierbij zouden twee doden zijn gevallen. Volgens een woordvoerder van de Krim-Tataren in het gebied gaat het om mannen in uniformen zonder herkenbare insignes. Toertsjinov heeft gezegd dat hij zijn veiligheidstroepen de opdracht heeft gegeven alles te doen wat nodig is, om burgers te beschermen.

Wie het pand precies hebben bezet, is niet duidelijk. Persbureau AP meldt dat de mannen een granaat gooiden als reactie op vragen die journalisten stelden. Ze droegen zwarte en oranje linten, het Russische symbool van de overwinning ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ook lieten ze een bord met de tekst 'de Krim is Russisch' zien. Op het dak van het regeringsgebouw wappert de Russische vlag. Ongeveer 100 politiemensen hebben zich bij het gebouw verzameld. De deuren lijken gebarricadeerd.

Gisteren raakten pro-Russische betogers en Krim-Tataren en andere aanhangers van de nieuwe regering op de Krim slaags met elkaar. In het gedrang bij het parlementsgebouw in de hoofdstad Simferopol kwam een man om het leven, vermoedelijk als gevolg van een hartaanval. Een meerderheid van de inwoners van de Krim zijn etnische Russen.

Speciale zitting
In het parlement van Simferopol vond een speciale zitting plaats van de volksvertegenwoordiging over de politieke crisis in het land. Verwacht werd dat het parlement zich voor afscheiding zou uitspreken.

Maar volgens de pro-Russische parlementsvoorzitter Volodymyr Konstantinov ging het om een 'provocatie' en stond dat punt helemaal niet op de agenda. Refat Tsjoebarov, de leider van de Krim-Tataren, zei dat hij de Russische parlementariërs had gewaarschuwd geen zitting te beleggen over afscheiding. 'We weten dat ze die zitting nodig hebben om de Krim los te scheuren uit Oekraïne. Maar dat zullen we niet laten gebeuren', zei hij.

De etnische Russen op de Krim zijn fel gekant tegen de nieuwe regering in Kiev die aantrad na de val van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Die is gevlucht en wordt inmiddels internationaal gezocht.

Tegen aansluiting bij Rusland
De Krim-Tataren, die ongeveer 12 procent van de bevolking van het schiereiland vormen, zijn daarentegfen fel tegen aansluiting bij Rusland. Ze bewaren slechte herinneringen aan de Russische overheersing: in 1944 werden zij op last van Stalin collectief gedeporteerd. Pas veertig jaar later mochten ze naar hun geboortegrond terugkeren.