John Brennan.
John Brennan. © AP

Beoogde CIA-chef Brennan verdedigt drones

De beoogde nieuwe chef van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, John Brennan, heeft tijdens een hoorzitting in de Senaat de inzet van drones tegen terreurorganisaties als al-Qaeda verdedigd. Volgens hem mogen de Verenigde Staten deze onbemande toestellen inzetten als laatste redmiddel, meldt de BBC vrijdag.

Hij voegde er aan toe dat er alles aan gedaan moet worden om te voorkomen dat er slachtoffers vallen onder burgers.

Brennan werd gedurende zijn verklaring herhaaldelijk onderbroken door tegenstanders. Een demonstrant had een spandoek met daarop de tekst Brennan = Drone Killing.

Donderdag werd bekend dat de VS al meer dan 400 aanvallen hebben uitgevoerd met onbemande toestellen.

Hierdoor zijn volgens The New York Times in Pakistan, Jemen en Somalië meer dan 3000 mensen gedood. Volgens tegenstanders zijn ook Amerikaanse burgers gedood die mogelijk banden hadden met al-Qaeda.

De meeste aanvallen waren volgens de Amerikaanse denktank Council on Foreign Relations onderdeel van een geheim CIA-programma dat sinds het begin van 2004 was gericht tegen militanten in Pakistan en Afghanistan. Hierbij zouden ook burgers en kinderen zijn omgekomen. Een onderzoeker van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr zei vorige maand de stijging van drone-aanvallen bij terrorismebestrijding te gaan onderzoeken.