De Egyptische president Mohamed Mursi.
De Egyptische president Mohamed Mursi. © REUTERS

Morsi en Juridische Raad bereiken compromis

De Egyptische president Mohamed Morsi liet maandag weten dat alleen zijn beslissingen die 'de soevereiniteit van Egypte' raken immuun zijn voor herziening door de rechterlijke macht. De uitspraak duidt op een compromis met de leden van de Hoogste Juridische Raad, met wie Morsi maandag overleg voerde.

De Raad had scherpe kritiek geuit op Morsi, die afgelopen donderdag met een decreet zijn macht flink uitbreidde. Daarin staat onder meer dat rechters zijn besluiten niet meer kunnen aanvechten. Het besluit zorgde voor felle protesten in Egypte. De Egyptische bond van rechters riep zelfs op tot een staking. Een aantal prominente rechters stelden daarna voor het decreet alleen te laten gelden voor 'soevereiniteitskwesties'. Dat compromisvoorstel lijkt Morsi nu te accepteren. Een woordvoerder liet wel weten dat de tekst van het decreet niet gewijzigd is.

Eerder vandaag meldde minister Ahmed Mekky van Justitie, die bemiddelt in het conflict tussen Morsi en de rechterlijke macht, al dat er waarschijnlijk een deal zal worden gesloten waarin het decreet wordt afgezwakt. Na het gesprek met de Raad zei een woordvoerder dat de president 'alle respect heeft voor de rechterlijke macht en haar leden'.

In een verklaring benadrukte de Egyptische regering gisteren dat het decreet tijdelijk is en dat het 'alle politieke krachten' wil verenigen in de voorbereiding van een nieuwe grondwet. De maatregelen zijn volgens het bewind nodig om de misdadigers van het oude bewind en de daarop volgende transitieperiode voor het gerecht te brengen.

Witte Huis
Het Witte Huis riep de partijen vandaag op 'hun verschillen op een vreedzame manier op te lossen'. Een woordvoerder van president Barack Obama zei dat de Amerikaanse regering 'zorgen' heeft over het decreet van Morsi, maar dat ze ook beseft dat de president een belangrijke rol heeft gespeeld in de bemiddeling tussen Israël en Hamas in de afgelopen week.

De administratieve rechtbank in Caïro liet vandaag weten op 4 december een hoorzitting over het omstreden decreet te organiseren. De zaak is aanhangig gemaakt door advocaten en activisten.