Prins Charles (rechts) en zijn moeder koningin Elizabeth op 1 september in Schotland bij de Braemar Highland Gathering.
Prins Charles (rechts) en zijn moeder koningin Elizabeth op 1 september in Schotland bij de Braemar Highland Gathering. © GETTY

Brieven prins Charles moeten openbaar

De brieven die de Britse kroonprins Charles heeft geschreven aan ministers, moeten openbaar worden gemaakt. Rechters in Groot-Brittannië hebben bepaald dat het publiek recht heeft om te weten wat Charles schrijft aan de regering.

De brieven kunnen onthullen voor welke zaken de kroonprins lobbyt bij de ministers.

De regering had openbaarmaking 7 jaar lang tegengehouden, meldde de Britse krant The Guardian woensdag. De regering meende dat de correspondentie geheim moest blijven omdat die behoorde tot Charles' opleiding tot koning. Dat argument is van tafel geveegd in een vonnis van 126 pagina's.

De rechters menen dat de activiteiten van Charles 'niet neutraal zijn en in bepaalde opzichten controversieel zijn geweest'.

Volgens eerdere mediaberichten heeft de prins eens geklaagd bij premier Tony Blair over de slechte behandeling van boeren. Ook heeft hij eens geschreven naar de minister van Financiën dat hij zich zorgen maakte over een Amerikaanse stijl van smartengeld in Groot-Brittannië. Hij sprak zijn afschuw uit over de Amerikaanse claimcultuur die volgens hem oprukte.