Bewaking voor het kantoor van Charlie Hebdo in Parijs.
Bewaking voor het kantoor van Charlie Hebdo in Parijs. © REUTERS

Frankrijk sluit scholen en ambassades in 20 landen

De Franse regering heeft besloten om vrijdag scholen en ambassades in twintig landen te sluiten. Het besluit volgt op de publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed door het Franse tijdschrift Charlie Hebdo. Op twee van de tekeningen is Mohammed naakt te zien.

Eerder vandaag kondigde de Franse regering al aan dat een demonstratie van zaterdag bij de Amerikaanse ambassade in Parijs tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims verboden wordt.

In de afgelopen week zijn Amerikaanse ambassades en consulaten in veel islamitische landen aangevallen. Bij de rellen zijn meer dan 30 mensen om het leven gekomen, onder wie de Amerikaanse ambassadeur in Libië. De rellen braken uit nadat een Amerikaans anti-islamitisch filmpje op YouTube was gezet. Innocence of Muslims schildert Mohammed af als een losgeslagen oplichter.

Charlie Hebdo haalde zich vorig jaar ook al de woede van moslims op de hals. Het tijdschrift publiceerde toen een speciale editie, Sharia Hebdo, met Mohammed als 'gasthoofdredacteur'. Na publicatie werd een brandbom naar het hoofdkantoor in Parijs gegooid.