Bewoners inspecteren de schade aan een gebouw, nadat deze door troepen van president Assad beschoten was.
Bewoners inspecteren de schade aan een gebouw, nadat deze door troepen van president Assad beschoten was. © REUTERS

'Russische generaal ontkent dat hij is vermoord in Syrië'

Een Russische generaal die volgens het Vrije Syrische Leger in Syrië is vermoord, zou woensdag in Moskou op het ministerie van Defensie zijn verschenen, en hebben verklaard dat hij 'levend en wel' is. Dat melden Russische persbureaus.

Volgens het Russische ministerie zijn berichten over de dood van de generaal 'een grove leugen'. 

Vladimir Petrovitsj Kotsjev zou enkele Russische journalisten op het ministerie hebben ontmoet, maar hij wilde niet ingaan op de vraag of hij in Syrië was geweest.

Het Vrije Syrische Leger meldde vandaag dat ze een Russische generaal had vermoord die als adviseur voor het Syrische ministerie van Defensie zou hebben gewerkt.

De rebellen stuurden een video naar persbureau Reuters waarop zij het identiteitsbewijs van Vladimir Kotjsev lieten zien. Het Syrische leger deelt die ID's uit. Ook was de Rus volgens de rebellen in bezit van papieren van het Syrische leger en rapporten over het Vrije Syrische Leger.

'Bewijs'
Wat betreft de rebellen was dit het bewijs dat Rusland betrokken is bij 'het plegen van misdaden tegen de menselijkheid' tegen Syriërs. 'We waarschuwen alle slangen om terug te gaan naar hun kuilen, of dat nu Rusland, Iran, Irak of Libanon is', zegt een officier van het Vrije Syrische Leger in de video.

Genoemde landen hebben altijd gezegd tegen buitenlandse interventie in Syrië te zijn. Rusland en China hebben in de VN-Veiligheidsraad ook resoluties geblokkeerd die volgens hen alleen gericht waren tegen het regime van Assad.

Volgens een belangrijk lid van de Syrische oppositie, die contact heeft met de groep, zou de Rus ongeveer twee weken geleden zijn vermoord.