Amerikaanse soldaat: nu nog in Irak, straks wellicht elders in het Midden-Oosten.
Amerikaanse soldaat: nu nog in Irak, straks wellicht elders in het Midden-Oosten. © AFP

'Meer Amerikaanse troepen naar Midden-Oosten'

De Verenigde Staten zijn van plan hun militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten te versterken, nadat de Amerikaanse troepen zijn teruggetrokken uit Irak. Dat meldde The New York Times gisteren op basis van anonieme regeringsbronnen.

Het kabinet zou onder meer nieuwe gevechtstroepen in Koeweit willen stationeren. De militairen kunnen worden ingezet als de veiligheidssituatie in Irak verslechtert, of bij een confrontatie met Iran. De Amerikaanse regering zou ook overwegen meer oorlogsschepen door de internationale wateren in de regio te laten varen.

Daarnaast wil de regering van president Barack Obama de militaire banden aanhalen met de zes landen in de regio die zijn aangesloten bij de Samenwerkingsraad voor de Golf. De VS hebben op defensiegebied al hechte relaties met de afzonderlijke staten, maar willen dat hun bondgenoten ook onderling de handen ineenslaan in een nieuw samenwerkingverband. Gedacht wordt aan geïntegreerde patrouilles in de lucht en op het water en samenwerking op het gebied van raketverdediging.