Demonstranten buiten de Tihargevangenis in Delhi.
Demonstranten buiten de Tihargevangenis in Delhi. © AP

Indiase activist mag in hongerstaking

De Indiase activist Anna Hazare heeft van de politie van de hoofdstad New Delhi toestemming gekregen om de komende vijftien dagen te vasten in een park in de stad. De 74-jarige man begint waarschijnlijk vandaag aan zijn actie.

Dinsdag werd Hazare samen met 1200 medestanders aangehouden toen hij met zijn hongerstaking wilde beginnen. Dat leidde tot groot protest: in het hele land gingen mensen woedend de straat op en in New Delhi stroomden mensen massaal naar de Tihargevangenis, waar Hazare zat opgesloten.

Hazare mocht de gevangenis wel uit, maar dat wilde hij pas doen als hij toestemming kreeg om aan zijn hongerstaking te beginnen.

Corruptie
De activist verzet zich tegen een voorstel voor nieuwe anticorruptiewetgeving, die naar zijn mening veel te zwak is geformuleerd. Hij noemt het voorstel 'een wrede grap' en omschrijft de strijd tegen corruptie als 'de tweede onafhankelijkheidsoorlog'.

Buiten bij de Tihar-gevangenis is euforisch gereageerd op het nieuws. Aanhangers schreeuwen zijn naam en zwaaien met Indiase vlaggen. De politie van New Delhi heeft beloofd te zullen nadenken over toestemming voor een eventuele verlenging van de hongerstaking.