De belangrijkste energiecentrale van Cyprus staat in brand.
De belangrijkste energiecentrale van Cyprus staat in brand. © EPA

Zware explosie doodt marinecommandant Cyprus

Onder de slachtoffers van de ontploffing van een grote opslagplaats van buskruit op Cyprus is de commandant van de marine van het eiland. Dat maakte de politie vandaag bekend.

De opslagplaats ontplofte vanochtend, toen een bosbrand oversloeg op een munitiedepot. Ook de commandant van een militaire basis kwam om. In totaal vielen 12 slachtoffers, onder wie nog andere militairen en brandweerlieden. 35 à 40 mensen raakten gewond.

Tot in de verre omtrek zijn ramen en deuren uit huizen geblazen. Bij sommige woningen is het dak ingestort. 'Het terrein ziet eruit alsof er een enorme bom is ontploft', aldus een getuige. Tv-beelden toonden verkeersborden die zijn omgebogen, brandende auto's en puin dat ver weg is geslingerd.

Buskruit

De Evangelos Florakis marinebasis bij het toeristische vissersdorp Zygi huisvestte 98 containers met buskruit. Twee daarvan zijn in brand geraakt en veroorzaakten de explosies, meldde de politie aan het staatspersbureau CNA. Het buskruit was daar opgeslagen, nadat het in beslag was genomen op het Cypriotische schip Monchegorsk. Dat probeerde in januari 2009 van Iran naar Syrië te varen, ondanks een VN-verbod daarop.

Grootste probleem is dat de klap zeer grote schade heeft toegebracht aan het grootste elektriciteitsbedrijf op het eiland, waardoor stroomstoringen zijn ontstaan. Experts verwachten dat de storingen nog maandenlang aanhouden.

Veilig

Al weken waren er twijfels of het buskruit in de open lucht wel veilig lag opgeslagen. Door de zomerse temperaturen van ruim 40 graden was hier en daar kruit ontbrand. Personeel moest het daarna met water besprenkelen.

Minister van Defensie Costas Papacostas, lid van de communistische partij AKEL, heeft maandag zijn ontslag aangeboden wegens de ramp. Ook de commandant van de Nationale Garde heeft zijn ontslag ingediend. President Demetris Christofias heeft de verzoeken direct ingewilligd.