Zahra Bahrami
Zahra Bahrami © ANP

Ministerie huurt advocaten in voor ter dood veroordeelde Bahrami

HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft twee Iraanse advocaten ingehuurd voor de verdediging van Zahra Bahrami. De Nederlands-Iraanse vrouw is in Iran ter dood veroordeeld wegens drugsbezit. Een woordvoerster van het ministerie bevestigde donderdag een bericht hierover van de Wereldomroep.

Bahrami werd eind 2009 gearresteerd nadat ze bij een demonstratie tegen de regering zou zijn geweest. Ze was in Teheran op familiebezoek. Uiteindelijk werd ze veroordeeld voor het bezit van drugs.
 
Doodstraf
Nederland betaalt de advocatenkosten van Nederlanders die in het buitenland vastzitten normaal gesproken niet. Dat gebeurt alleen als iemand ter dood is veroordeeld en in hoger beroep gaat. Volgens de woordvoerster wil het ministerie zich maximaal inzetten om de doodstraf van Bahrami te voorkomen.
 
 Pogingen van Nederland om via de diplomatie iets te betekenen voor de vrouw hebben tot nu toe niets uitgehaald. Dat komt onder meer doordat de Iraanse overheid haar Nederlandse nationaliteit niet erkent. Daardoor was het onmogelijk om consulaire bijstand te verlenen.